Voortvarende start Provinciale Staten

De nieuwe Provinciale Staten van Overijssel zijn donderdag 10 maart 2011 van start gegaan. Eerst de officiële installatie van de 47 statenleden, onder wie 9 voor de PvdA.

Een prima verkiezingsuitslag voor ons, ruim een week geleden behaald na een intensieve en uitgebreide campagne. De knop moet om en het politieke werk begint.

Er zijn opvallend veel nieuwkomers in de staten: maar liefst 30 mensen. Ik ben daar een van. Van de 9 PvdA-ers die gisteren werden geïnstalleerd zijn er 6 nieuwelingen. Allemaal super gemotiveerde politici die met veel energie aan de slag zijn gegaan voor een eerlijker Overijssel.

Zo’n installatievergadering is een formele aangelegenheid, maar ook een bijzondere en leuke bijeenkomst. Het is misschien wel de vrolijkste vergadering die je meemaakt, met familie en kennissen op de publieke tribune. Voor mij ook een gedenkwaardig en emotioneel moment.

Toen ik de belofte aflegde moest ik sterk denken aan 30 jaar geleden toen ik als middelbaar scholier op de dezelfde plek op de tribune zat om te kijken naar mijn vader Koos die als PvdA-raadslid daar vergaderde omdat de toenmalige raad van Zwolle wegens en verbouwing moest uitwijken. Dat  moment staat in mijn geheugen gegrift omdat daar mijn politieke activiteiten begonnen. Mijn vader is 2 jaar geleden overleden, maar mijn moeder was er gistermiddag bij. Geweldig!

Veel tijd voor mijmeren was er niet en dat is natuurlijk ook prima. Je moet politiek aan de bak. De provincie Overijssel moet bestuurd worden en het liefst met een zo progressief mogelijk college van Gedeputeerde Staten. Daar doen we onze uiterste best voor.

De formatie van een coalitie en -programma is voortvarend begonnen. Vlak na onze installatie was de eerste statenvergadering waarin alle fracties de betekenis van de verkiezingsuitslag duidden, hun hoofdthema’s presenteerden en hun voorkeuren voor coalitievorming uitspraken.

Voor de PvdA ligt het voor de hand dat we onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en willen meedoen aan een coalitie. De huidige coalitie van CDA-PvdA-VVD kan rekenen op 28 zetels. Dat is een mooie basis. Maar we zien ook mogelijkheden voor een progressieve aanvulling met D66/GroenLinks.