Nieuwe brede opzet kan Geuzenpop redden

logo Geuzenpop 2013Het pop;/rockfestival Geuzenpop zit in de problemen. De negende  editie van dit festival , dat sinds 2005 jaarlijks gehouden wordt op het recreatiegebied  Het Rutbeek in Enschede gaat deze keer niet door wegens geldgebrek.  Geuzenpop zou plaatshebben op 2 en 3 augustus, maar volgens de organisatie vallen de inkomsten uit sponsoring tegen. Het is nog maar de vraag of in 2014 het popfestival er wel  gaat komen. Dat wordt een moeilijk verhaal, want een jaartje overslaan en dan vrolijk weer doorgaan lijkt me erg lastig.  En dat is jammer.

Geuzenpop is in 2005 van start gegaan en trok toen slechts een handje vol bezoekers: rond de 500. In de jaren daarna is dat aantal belangstellenden gestaag gegroeid tot enkele duizenden. Opvallend is dat de organisatie draait op vele vrijwilligers.   Dit jaar laten de sponsoren het kennelijk afweten, terwijl vorig jaar nog bekende bedrijven als Grolsch, Coca Cola en Jack Daniëls van de partij waren plus een paar bedrijven uit de regio Twente/Enschede. Niet te vergeten deden ook partners als de gemeente Enschede en de provincie Overijssel een duit in het zakje. Voor 2013 baadt dat allemaal niet.

Geuzenpop neemt in het festivalprogramma van Nederland een bescheiden plek in tussen de grote popevenementen als Pinkpop, Parkpop, Music at Sea, Zwarte Cross en Lowlands. Maar het had/heeft in elk geval wel de potentie om verder te groeien en en op z’n minst Dauwpop in Hellendoorn te evenaren (rond de 10.000 bezoekers). Dit soort festivals hebben natuurlijk ook last van de economische crisis. Het bedrijfsleven bezuinigt op sponsoring en maakt selectieve keuzes. Dat speelt allemaal een rol. Toch vind ik dat een popfestival als Geuzenpop hoort bij Enschede dat zich terecht profileert als muziekstad. De vraag is  hoe Geuzenpop verder kan? Ik zou denken aan slimme combinaties van evenementen. Je zou Geuzenpop bijvoorbeeld kunnen houden als muzikaal hoogtepunt van de introductie van eerstejaars studenten van de Universiteit Twente   en Saxion Hogeschool. Kunnen die studenten mooi ook kamperen op het Rutbeek. Misschien is er ook samenwerking mogelijk met Gronau waar immers een bekend Pop en Rockmuseum bestaat. Maak je er een Euregio Popfestival van.

Ik vermoed dat de organisatie van Geuzenpop het in z’n eentje niet redt. In de samenwerking ligt volgens mij de oplossing.. Over je eigen grenzen heenkijken en strijden voor een breder doel. Daar ligt de kracht. Slimme combinaties en vernieuwende concepten zijn ook in economisch opzicht belangrijk. Daarvoor  heeft de provincie Overijssel budget beschikbaar binnen de kaders van het evenementenbeleid regionale  economie. Iets voor Geuzenpop?

2 gedachten over “Nieuwe brede opzet kan Geuzenpop redden

Reacties zijn gesloten.