Groenspaarplan invoeren voor (klein)kinderen

hot waterMijn echtgenote en ik zijn van de generatie die opgroeide met het zilvervloot-sparen. Tot aan je 18-de verjaardag elke week sparen voor een leuk bedrag plus 10 procent bonus als je volwassen werd. Er worden nu pogingen gedaan om iets dergelijks weer in te voeren, maar veel zin heeft dat volgens mij niet. Sparen is tegenwoordig toch niet meer aantrekkelijk met die lage rentes van nauwelijks meer dan 1,5% ? Gezien de inflatie van bijna 3% levert sparen zelfs verlies op. Dat geldt ook voor het zilvervloot-sparen.

Mijn vrouw en ik zijn acht maanden geleden verblijd met een kleinzoontje en we zouden graag toch op de een of andere manier een beetje geld voor hem opzij zetten voor als hij vanaf zijn 18-de wil studeren, een wereldreis maken of zoiets. Zilvervloot-sparen vinden wij geen optie, maar misschien is er wel een alternatief te bedenken? Zou het niet mogelijk zijn om op naam van een (klein)kind elk jaar een bedrag (bijv.300 tot 600 euro) te investeren in een groen en duurzaam project zoals in een windmolenpark? Dat dan 18 jaren te doen en aan het einde van die periode een interessante bonus voor het (klein)kjnd uitkeren?

Dat is interessanter dan gewoon sparen. Het bevordert een groen bewustzijn voor het kind en het levert bovendien meer op. Kortom, het stimuleert een duurzame, groene economie met nieuwe banen, een betere aarde voor onze (klein)kinderen, en het is beter voor onze portemonnee. Voor zover ik weet bestaat zo’n groen spaarplan voor (klein)kinderen niet.

Ik heb daarom dit idee ingediend bij mijn energieleverancier Eneco. Dit bedrijf is actief met het opzetten van duurzame energieprojecten, vooral windmolenparken op zee. Eneco staat ook open voor kleine investeerders in die windmolenparken door hen bijvoorbeeld in de gelegenheid te stellen obligaties te kopen. En dit energiebedrijf kent een groene spaarregeling met een overigens lage rente.  Als je al deze ingrediënten optelt dan zou het voor Eneco best aantrekkelijk kunnen zijn om met een groenspaarplan voor (klein)kinderen te komen. Ik heb de directie van Eneco gevraagd om de mogelijkheden daarvoor te verkennen.  Ik ben benieuwd naar hun reactie.