Olympic Park Londen is superproject stadsvernieuwing

Olympic Park aug 2013Het was een onvergetelijke ervaring, een dag Olympische Spelen 2012 in Londen. Ik ging met mijn zoon naar het Olympic Park voor een wedstrijd hoogspringen. De Nederlander Eelco Sintnicolaas gooide er hoge ogen met een tweede plek. Mooie sport, goede prestatie, maar eerlijk gezegd ging het mij meer om de prachtige, internationale, ontspannen sfeer en om de opzet en inrichting van het Olympic Park. Ik verbaas me nu nog over de tientallen duizenden mensen van over de hele wereld die samen op een gebied van 560 hectare ontzettend veel plezier hadden. Overal had je er leuke gesprekken met mensen die je helemaal niet kende. Ik heb nog nooit zoveel spontane vrolijke vrijwilligers gezien die in hun paarse tenues je overal de weg wezen en adviezen gaven.

Het Olympic Park ligt in Stratford, en vormt het hart van East London. Het is eigenlijk een verbluffend staaltje stadsvernieuwing wat daar gebeurt. Londen heeft de Olympische Spelen aangegrepen om  een plek, waar verpaupering en verloedering had toegeslagen, een mega-impuls te geven.

Natuurlijk zo’n wereldsportevenement, gevolgd door de Paralympics duurt slechts enkele weken en kost ook een vermogen. Als het daarbij bleef zou je daar vraagtekens bij kunnen zetten. Maar de toenmalige Labour-bestuurders van Londen en de regerende Labour Party, de initiatiefnemers, keken bewust verder. De voorzieningen van de OS moesten zoveel mogelijk in stand blijven. Sterker nog: uitgebouwd worden en beschikbaar komen voor de samenleving van met name Oost Londen.

Er is nu een grote transformatie gaande van dit gebied dat inmiddels is omgedoopt tot Queen Elisabeth Olympic Park. Het Olympisch Stadion wordt aangepast en geschikt gemaakt voor de premier league voetbalclub West Ham. Het Aquatics Centre wordt verkleind maar blijft een prachtige zwemaccommodatie voor de regio. De Copper Box blijft voor diverse zaalsporten. En ook het vreemde grote stalen beeldhoudwerk Arcelor Mittal Orbit van Anish Kapoor is een blijvertje. Wel leuk, want het is een ruim 100 meter hoge rode toren waar je een fraai uitzicht hebt over het gebied, richting oosten, maar ook richting City.

Het Olympisch Dorp wordt ook weer verbouwd. Eerlijk begrijp ik dat niet zo goed, want de appartementen waren toch prima en zelfs uitstekend bruikbaar voor atleten met een beperking.  Er komen 2800 flats gereed, grotendeels in de sociale huursector. Verder wordt het Park uitgebreid en ingevuld met veel groen. Dat betekent in Londen natuurlijk veel gras en bomen waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken. Daardoor krijgt het wel een echte park-uitstraling. Dat werk is nu in volle gang.

Het hele gebied was al voor de Olympische Spelen uitstekend bereikbaar en ontsloten via het openbaar vervoer. Er zijn speciale metrolijnen aangelegd en zogenoemde overground-treinen (light rail). Ook de internationale treinen vanuit Frankrijk (zoals Eurostar) doen het nabijgelegen station Stratford aan. Alleen zo kun je op een efficiënte manier duizenden mensen naar deze omgeving krijgen. Direct grenzend aan het Park is een mega winkelcentrum gerealiseerd met 300 winkels, hotels, bioscopen. Het heet Westfield en is goed voor enkele duizenden arbeidsplaatsen. Voor die omgeving  worden nu plannen gemaakt voor de bouw van kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen. Dat moet ook nog eens vele duizenden banen opleveren. Een enorme ambitie, maar de beleidsbepalers lijken op koers te liggen. Het uiteindelijke doel is de creatie van Stratford City als sociaal-economische trekker voor Oost Londen. Ik vind dat fascinerend.

Ik kom de laatste tijd vaker in Londen (bij mijn dochter op bezoek) en ga dan kijken hoe ver het Queen Elizabeth Oympic Park vordert. Ik maak er ook foto’s van (op afstand). Ik heb er een paar bij dit artikel geplaatst: foto’s van de Olympische Spelen 2012, de werkzaamheden in februari 2013 en de meest recente, begin augustus.

Olympische Spelen 2012

Olympisch park opening Aquatics Centre aan buitenkant gereed Volle bak in Olympisch Stadion

Olympisch Park februari 2013

Tribunes Aquatics Centre deels ontmanteld. Rechts Orbital in beeld Aquatics Centre verbouwd tot zwembad voor publiek Olympic Parc febr. 2013, grauw, grijs en kaal

Olympisch Park augustus 2013

Nieuwe zwembad met Orbital, aug. 2013A Olympisch Park augustus 2013 Aquatics Centre aan buitenkant gereed