Deuk imago Enschede door vertrek Bijenkorf en komst Primark

(32/365) 10 september: Avondzonnetje

De Bijenkorf vertrekt uit Enschede en dat al op korte termijn. Ik schrok van dit bericht, hoewel er al jarenlang signalen zijn dat dit hoogwaardige warenhuis, plannen had om zich terug te trekken uit de grootste stad van Oost Nederland. Eerlijk gezegd zag ik het spookbeeld voor me opdoemen van een aangetast winkelhart met de Bijenkorf, BCC en de ABN-Bank die grote lege winkelruimten achterlaten. Om maar te zwijgen van leegstand in de aanloopstraten als De Heurne, Langestraat en Haverstraatpassage. De Bijenkorf hoort gewoon bij Enschede. Vergeet niet dat zonder dit warenhuis het Van Heekplein in de huidige vorm er niet zou zijn gekomen. En ik maak me altijd druk om de werkgelegenheid. Bij de Bijenkorf in Enschede werken 54 mensen. Die moeten maar afwachten of er een baan voor hen blijft in deze regio.

Enschede: geen internationale top Bijenkorfniveau

bijenkorf-enschedeIk sta ervan te kijken welke motivatie de Bijenkorf-leiding geeft om in totaal 5 vestigen te sluiten waaronder naast Enschede ook die in Arnhem, Groningen, Breda en Den Bosch. De overblijvende 7 vestigingen, vooral in de Randstad te vinden, kunnen beter uitgroeien tot een internationaal topniveau. Dat is een klap in het gezicht van Enschede en trouwens ook van Arnhem en Groningen die, hoewel dicht bij Duitsland, in de ogen van de Bijenkorftop van onvoldoende internationaal niveau zijn. Tja, dat geeft te denken; daar kun je het dan mee doen!

De Bijenkorf heeft kennelijk een deal gesloten met de van oorsprong Ierse prijsvechter op kledinggebied: Primark. Nog geen uur na het dramatische bericht van de Bijenkorf meldde  Primark dat zij de winkelruimten innemen in Enschede en Arnhem. Gelukkig geen leegstand, dat is winst. Maar ik sta niet te juichen bij de komst van Primark.

Vaak discussie rond Primark

Het is opvallend dat overal waar Primark actief is of wordt, heftige discussies ontstaan. In de media van het Verenigd Koninkrijk verschijnen regelmatig berichten over dit kledingconcern dat er sinds 1973 grote successen boekt. Primark heeft in Groot Brittannie een marktaandeel van ruim 20 procent en dat komt door het gevarieerde aanbod van zeer goedkope kleding, gericht op de doelgroep jonge vrouwen van 12 tot 34 jaar.  En hoe komt zo’n prijsvechter aan die goedkope kleding? Door eenvoudige modellen te ontwerpen en deze te laten produceren in lage lonenlanden als Bangladesh, India en China. Op zich is dat niet verkeerd, maar omstreden is het wel dat die kledingproductie gebeurt door kinderen en vrouwen die er in slechte omstandigheden werken. Een recent, schrijnend voorbeeld is het tragisch incident in Dhaka, Bangladesh waar begin mei een groot, deels illegale kledingfabriek instortte met bijna 1000 doden tot gevolg. In die fabriek werd veel kleding gemaakt voor Primark. In de Britse media wordt Primark, vaak in verband gebracht met kinderarbeid in ontwikkelingslanden. Daar zijn ook rapporten van, opgesteld door ontwikkelingsorganisaties, actiegroepen en vakbonden.  Primark trekt zich die kritiek kennelijk aan door nu programma’s te maken voor steun aan die kledingfabrieken in de lage lonenlanden. Over de concrete resultaten is weinig bekend.

Alles is goedkoop aan Primark

primarkEen ander kritiekpunt is het personeelsbeleid. Primark werkt veel met jongeren op basis van nulurencontracten. Ik begrijp ook niet zo goed hoe ze aan die honderden arbeidsplaatsen komen voor hun vestigingen in Enschede en Arnhem. Tenzij het inderdaad gaat om talloze kleine banen met een minimaal salaris.  Toegegeven: Primark is overal een groot commercieel succes omdat ze goedkope kleding levert voor mensen met een smalle beurs. Ik verwacht dat Primark het ook in Enschede prima gaat doen.

Maar alles is goedkoop aan Primark en dat is niet goed voor het imago van Enschede. De stad wil zich immers een internationaal topniveau aanmeten, toch? Het vertrek van De Bijenkorf veroorzaakt een forse deuk in die zo gewenste beeldvorming. Dat werpt ons weer terug en dat maakt me verdrietig.

Lees ook het artikel van Gino Thuij

2 gedachten over “Deuk imago Enschede door vertrek Bijenkorf en komst Primark

 1. Rene,
  Je kunt als Enschede natuurlijk je ambities hebben. Maar je doelstellingen moeten wel realistisch en haalbaar zijn. Kom op een doordeweekse dag bij de Bijenkorf en je kunt de klanten op je vingers tellen. Daarbij moet je je ook nog afvragen of het kopers zijn. Ik heb mij al vanaf het begin afgevraagd hoelang het zou duren voordat de Bijenkorf hier zou sluiten. Enschede staat al jaren in de top van armste steden van dit land, met een zeer laag gemiddeld inkomen per inwoner. Moet jij weten! Een perfecte doelgroep voor Primark, denk ik dan. Bovendien: het pand is weer gevuld en dat is, zeker in deze tijd, heel wat waard. Ik denk dat Enschede haar doelstellingen eens moet gaan bijstellen. Ik voorspel je dat het zelfs niet al te lang gaat duren voordat de NS geen brood meer ziet in een treinverbinding met deze stad, om de doodeenvodige reden dat een boemel naar Hengelo ook volstaat. Klint lullig, ik hoop het niet, maar het is wel een doemscenario.Enschede is geen Amsterdam (hoewel ze dat op de Oude Markt wel denken met hun prijsstelling) en zal het ook nooit worden. Men moet hier eens gaan kijken naar zaken die er echt toe doen en die proberen op de juiste wijze naar buiten te brengen. Overigens: in Essen zit ook een Primark. Blijkt een publiekstrekker van jewelste. Daar profiteren ook andere winkels van. Maar daar betaal je dan ook niet de hoofdprijs voor een parkerkaartje en ben je in no time in het centrum.
  Kortom; even met de beide benen op de grond is niet zo erg, Dwingt misschien tot nadenken bij beleidsbepalers…

  Bert.

  • Beste Bert,
   Sinds de teloorgang van de textielindustrie probeert Enschede zich te ontworstelen aan de armoede. Met wisselend succes. Je moet toch erkennen dat we goed gepresteerd hebben met de UT, Kennispark, Wilminktheater, FC Twente en een vernieuwd stadscentrum met de Bijenkorf als middelpunt. Enschede vindt de weg naar boven en moet die lijn blijven doortrekken om nieuwe banen te scheppen en een dynamisch centrum van Oost Nederland te blijven. Daar heeft iedereen baat bij: arm en rijk.
   En ja, zoals ik al schreef, zal Primark, met een discutabel imago, het ongetwijfeld goed doen in Enschede.

Reacties zijn gesloten.