Het vlas bloeit op de Usseleres, landbouwinnovatie in Enschede op koers

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp de Usseleres groeit op een stuk grond van 4 hectare het fraaie vlas. Het staat in bloei en vooral in de ochtend zie je een mooie paars-blauwe gloed over de akker. Drie maanden geleden werd het vlas gezaaid in het kader van een economisch landbouwexperiment. De vlasteelt is nl. een innovatie! Het gaat om olievlas dat lijnzaadolie oplevert als grondstof voor verf. Het wordt in Enschede verwerkt.

Het vlas groeit uitstekend op de Usseleres en de oogst wordt in augustus verwacht.       Behalve in verf kan dit oeroude gewas ook gebruikt worden in textielproducten, isolatiematerialen, in touw, papier maar ook in composieten (kunststoffen). Het verwerken van vlas in nieuwe producten gebeurt door bedrijven in Overijssel. Op die manier ontwikkelt zich in onze provincie een interessante biobased economie. Dat levert banen op voor hoger en lager opgeleiden.                                                                                             De foto’s geven een beeld van de prachtige vlasakker op de Usseleres.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA