Goede vlasoogst in Enschede biedt toekomstperspectief

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe vlasoogst is binnen, een goed begin van landbouwinnovatie in Enschede. Op de Usseleres en andere gebieden binnen de gemeentegrenzen van Enschede is op 16 hectare eind maart vlas ingezaaid. In juni stonden de velden in bloei en kon je genieten van een prachtige blauw-paarse gloed. Onlangs is het vlas geoogst en de opbrengst was prima. Op een vlasmanifestatie in Usseleres (buurtschap van Enschede) werd vorige week bekendgemaakt dat er in totaal 19.416 kilo vlaszaad van de akkers is gehaald. Dit zaad wordt gebruikt voor de productie van lijnzaadolie, grondstof voor verf. Een schildersbedrijf uit Enschede werkt er mee en wil deze speciale verf meer gaan toepassen. Het telen van vlas is een economisch landbouwexperiment. De vlasteelt is nl. een innovatie! Behalve in verf kan dit oeroude gewas ook gebruikt worden in textielproducten, isolatiematerialen, in touw, papier maar ook in composieten (kunststoffen). Het verwerken van vlas in nieuwe producten gebeurt door bedrijven in Overijssel. Op die manier ontwikkelt zich in onze provincie een interessante biobased economie. Dat levert banen op voor hoger en lager opgeleiden.

Maar ondanks het positieve begin van de vlasteelt moet er meer gebeuren om de verbouw van vlas rendabel te maken. Belangrijk is om meer hectares beschikbaar te krijgen. Het dubbele is nodig (35 hectare). De gemeente Enschede heeft al toegezegd meer grond in de aanbieding hebben: op de Usseleres en bij Glanerbrug. Het is natuurlijk verstandig om verder te kijken dan in Enschede. Er zijn contacten gelegd met Almelo en Haaksbergen die gronden hebben waarmee voorlopig niets gebeurt wegens gebrek aan woningbouwplannen ,etc. Deze gebieden kunnen prima (tijdelijk) gebruikt worden voor de vlasteelt. Verder is het belangrijk om de kennis over de vlasteelt en het brede duurzame gebruik ervan uit te dragen bij de agrariërs en het bedrijfsleven. Zo zijn er beslist kansen voor een zogenoemde biobased economy in Overijssel (vooral Twente) en Gelderland (vooral Achterhoek). Een seminar over dit onderwerp met een daaraan gekoppelde beurs zou een zet in de rug kunnen zijn.