Zorgverzekeraars moeten transparant zijn over beleggingen

Zorgverzekeraars moeten transparant zijn over hun beleggingen in peperdure pillen.

Mijn nekharen gingen overeind staan toen vorige week berichten in de media verschenen over zorgverzekeraars die voor miljoenen beleggen in farmaceutische bedrijven die torenhoge prijzen rekenen voor hun medicijnen. Dat lijkt op gespannen voet te staan met hun eigen doelstelling de zorgkosten zo laag mogelijk te houden.

De Volkskrant noemde de zorgverzekeraars bij naam. Het gaat om: Zilveren Kruis, CZ, VGZ en het Enschedese Menzis. Zij hadden aandelen in omstreden ”pillenbedrijven” Biogen, Vertex, en Gilead.  Deze ondernemingen zijn berucht vanwege de idioot hoge prijzen die ze vragen voor medicijnen die vaak ook niet vergoed worden door…….de zorgverzekeraars. Patiënten zijn de dupe zeker als het gaat om mensen met zeldzame, levensbedreigende ziekten.

Hoogleraar Toine Pieters noemde dit “buitengewoon pijnlijk en pervers”.  Zo is dat. De zorgverzekeraars lieten weten zich ook zorgen te maken over de hoge prijzen voor medicijnen, maar dat zij als aandeelhouders invloed uitoefenen op de farmaceuten om die prijzen te verlagen. Nou, kennelijk met weinig succes. Bedenkelijk vind ik het gebrek aan openheid van de zorgverzekeraars.

Ik weet niet wat het beleggingsbeleid is van mijn zorgverzekeraar. U wel?  Ik ga hier opheldering over vragen bij de IZA, een onderdeel van VGZ, waar ik verzekerd ben. Eigenlijk zouden we dat allemaal moeten doen. Zo kunnen we meer invloed uitoefenen op onze zorgverzekeraars waaraan we jaarlijks hoge premies moeten betalen. En bovendien eisen dat die prijzen van dure medicijnen naar beneden gaan en dat iedereen die geneesmiddelen nodig heeft ze ook vergoed krijgt. We laten toch niemand stikken?

Positief vond ik het bericht dat het AMC ziekenhuis zelf medicijnen gaat maken en zo een goedkoper alternatief biedt voor de extreem dure pillen. Dat verdient navolging. Zouden de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) en het Medisch Spectrum Twente (MST) dat ook niet gezamenlijk kunnen doen? Misschien dat zorgverzekeraar Menzis in Enschede zich dan ook gaat bedenken. Dat zou pas gezond zijn.