Linkse organisaties vieren samen 1 mei in Enschede

Opgegroeid in een rood nest is mij de 1 meiviering met de paplepel ingegoten. Deze bijzondere dag blijft de moeite van het vieren waard. Daarom ben ik blij dat we in Enschede erin zijn geslaagd dat PvdA, SP, NCPN, GroenLinks en Lokaal FNV Enschede dit jaar samen de 1 meiviering organiseren  met als thema: “Dag van de Arbeid, voor bestaanszekerheid en echte banen”. Deze vijf organisaties hebben daarvoor het 1 mei-comité Enschede in het leven geroepen.

 

 

De 1 mei-viering (op dinsdag) heeft plaats in wijkcentrum De Roef, Pastoor Geertmanstraat 17 en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

De toegang is gratis.

Voorafgaand aan de 1 mei-viering wordt er een demonstratieve tocht gehouden in de omgeving van het wijkcentrum. De start is om 19.15 bij De Roef en de aankomst om 19.45 uur, ook bij het wijkcentrum.

Bert Otten houdt de 1 mei-toespraak en interviewt daarna de politiek leiders/voorzitters van de deelnemende organisaties. Bert is oud wethouder sociale zaken Hengelo en oud vicevoorzitter landelijk PvdA-bestuur. Belangstellenden kunnen met de woordvoerders van de 5 organisaties in discussie. Ze kunnen bij marktkraampjes de nodige informatie krijgen van en over de PvdA, SP, NCPN, GroenLinks en Lokaal FNV Enschede.

Naast inhoud is er ook ruimte voor ontmoeting in relaxte sfeer en ontmoeting met muziek van het NCPN-zangtrio “Hard en vals” en gitaar/zang van Willem Ouwehand en Nathan Heijnst.

1 mei staat jaarlijks in het teken van de Dag van de Arbeid. In een groot deel van de wereld wordt dit gevierd en is dit een vrije dag. De 1 mei-viering begon in 1890 in de Verenigde Staten en een deel van Europa. Het ging in het begin vooral om de strijd voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en vrede. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie geworden. Ook in Nederland en ook in Enschede. Internationale solidariteit staat meer voorop. PvdA  en NCPN hadden de gewoonte om elk een eigen 1 mei-viering op touw te zetten in Enschede.

Deze partijen besloten het dit jaar samen te doen en zochten samenwerking met SP, GroenLinks en Lokaal FNV Enschede. Daarvoor is een 1 mei-comité in het leven geroepen. Die bestaat uit: Annelies Futselaar (SP); Wim Jansen Lorkeers (PvdA); Corry Westgeest (NCPN); Marc de Vegt (GroenLinks) en René Tenkink (Lokaal FNV Enschede en coördinator 1 meicomité).